keskiviikko 31. maaliskuuta 2010

maanantai 29. maaliskuuta 2010

Kansa joka on oppinut kuluttamaan enemmän kuin tuottaa...

http://suomenkuvalehti.fi/jutut/talous/mita-tehda-kansalle-joka-on-oppinut-kuluttamaan-enemman-kuin-tuottaa

Talous on monimutkainen juttu. Syyllisten löytäminen ei ole yhtä tärkeää kuin kriisien hallinta. Ehkä vielä joskus opimme tämän. Kyytekö Suomessakin pinnan alla samanlainen ongelma kuin Kreikassa? Ainakin voimme yrittää tehdä asialle jotain ennen kuin kupla puhkeaa. Kulutuskäyttäytyminen osaksi yleissivistävää koulutusta! Jep!!!!

torstai 25. maaliskuuta 2010

Kysyntää ja tarjontaa

Markkinatasapainohan on se mihin aina pyritään. Haastavaa mutta ei toki mahdotonta. Varmasti yksi suurimmista haasteista yrittäjälle on pystyä ennakoimaan kysyntä ja mukauttaa tarjonta sen mukaan. Yleensä halvemmalla hinnalla kysyntä kasvaa mutta samalla ei voida tuottaa tarpeeksi tuotteita, eli on ylikysyntätilanne. Toisaalta, jos tarjontaa on liikaa suhteessa kysyntään on ylitarjontatilanne. Kysyntä/tarjontakäyrä on aina muodoltaan rasti ja kansantaloudellisesti paras mahdollinen tilanne (markkinatasapaino) on käyrien kohtauspisteissä.

Aiheeseen liittyvät tehtävät:
1. Normaali markkinahinta on 3 €
2. Tarjonta on 50 kpl hinnalla 5€
3. Hinnalla 4,5€ kysyntä on 15 kpl ja tarjonta 45 kpl
4. Kysynnän vahvistuessa (käyrä d2) on markkinahinta 3,5€


Minulla on nyt kysyntä suuri hampurilaisia kohtaan, mennään katsomaan, josko jollakin taholla olisi tyydyttävää tarjontaa! :)






Opiskelijabudjetista



Voi kun tilanne olisi oikeasti seuraavan kuvan kaltainen, että opiskelijalla olisi mahdollisuus budjetoida 50 € pelkästään elokuviin ja mäkki-ruokaan. Todellisuus on hieman toista. Seuraavissa käyrissä havainnoidaan ensin ostomahdollisuuksia kun elokuvat maksaa 10€ ja ruoka 5€. Ja toisessa elokuvat halpenee 8 euroon ja ruuan hinta pysyy samana!



Käytännössä elokuvan lipun halpeneminen näkyy siinä, että vaikka käytäisiin katsomassa 5 elokuvaan voidaan käydä myös 2 kertaa mäkissä. Kun katsotaan 4 tai 3 elokuvaa voidaan käydä halvemmilla hinnoilla kerran enemmän mäkissä kuin aikaisemmin. (ja nyt alkoi tehdä mieli hampurilaista! :) )

Käytännössä budjettisuora esittelee eri kulutusvaihtoehtoja, onkin sitten kuluttajasta kiinni, minkä mahdollisen vaihtoehdon hän valitsee.

Jos opiskelijabudjettia miettii, kaavio todistaa kyllä sen, että kannattaa käydä katsomassa elokuvia mahdollisuuksien mukaan aikaisemmin päivällä, jolloin on halvemmat liput. Jää rahaa sitten johonkin muuhun.

perjantai 19. maaliskuuta 2010

Tuotantomahdollisuuksien käyrä ja tehtävät (torstai 18.3.)

Missä vaihtoehdossa ollaan, jos kaikki voimavarat suunnataan hyödykkeeseen x?
-B

Onko yllä mainittu vaihtoehto tehokas? Miksi tai miksi ei?
- Sinänsä tehokas, että voimavarat voidaan suunnata vain yhden tuotteen tekoon. Mutta taloudellisesti ei välttämättä vastaan asiakkaiden tarpeeseen.

Merkitse tuotantomahdollisuuksien käyrän kuvioon ja selitä, mitkä kaikki ovat käypiä tuotantoyhdistelmiä.
- Kaikki tuotantoyhdistelmät käyrän "ala-puolella" ovat mahdollisia


Tarkastele piirtämääsi tuotantomahdollisuuksien käyrää. Millä alueilla talous tuottaa tehokkaasti?
- Käytännössä annetuilla pistearvoilla A-D, jolloin kaikki tuotantotekijät ovat käytössä.

Mitä tapahtuu hyödykkeen x tuotannolle, kun siirrytään pisteestä C pisteeseen B?
-Tuotanto puolittuu

Miten tehokkaasti toimivassa taloudessa voidaan lisätä jonkin hyödykkeen tuotantoa?
- Vähentämällä jonkin toisen hyödykkeen tuotantoa tai lisäämällä kapasiteettia

kansantaloudelliset gastro-messut

Missasin eiliset kansantalouden tunnit gastro-messujen takia. Mutta oli kyllä kiva käydä haistelemassa ja tietnekin maistelemassa ravintola-alan uusia tuulia. Messut on hauska tapahtuma, ne on kuin juhlat, jossa kaikilla menee hyvin ja kaikki on hienoa huolimatta taloudellisesta tilanteesta. Tuollaisissa messuissa on vain se vika, että ne saavat aikaan hinkua perustaa ihan oma yritys, jossa palvelut ja tuotteet olisisvat oman mielen mukaisia. Yritän kuitenkin hillitä itseni vielä hetken, tykkään olla kotona ja valitettavasti tiedän jotain yrittäjän arjesta. Mukavia uusia innovaatioita ja hyviä (aka hyvän makuisia) uusia tuotteita. Yksi ala ainakin näyttäisi porskuttelevan vahvasti eteenpäin!!!

Nyt tunneille, jatketaan myöhemmin...

torstai 11. maaliskuuta 2010

Kansantalous.... Nyt se alkoi.

Nyt alkoi sitten talousuutisten seuraaminen. Paitsi, että kyllähän niitä vahingossa kymppiuutisissakin kuuluu. Ei ole avaruustiedettä ei! Oheisohjelmana voisi leikkiä sanabingoa: ruutuihin talouteen liittyviä käsitteitä ja katsotaan kuka saa bingon yksien uutisten aikana. Vinkkinä BKT tai budjetti voisi olla aika varma valinta! :)

Tänään mietittiin, talouteen vaikuttaneita isoja asioita viimeisen parinkymmenen vuoden takaa. ensimmäisenä ainakin minulle tuli mieleen EU ja sen mukanaan tuomat sekä hyvät että huonot puolet. Ja tavalliselle ihmiselle näkyvä valuuttamuutos. Ah ihana EURO!

Näin vasta 25-vuotiaana on päässyt aika helpolla edellisestä lamasta, mutta tämä nykyinen toki vaikuttaa esimerkiksi työtilanteeseen.

Aina välillä miettii tehdäänkö suomessakin talouden ehdoilla päätöksiä, jotka todellisuudessa vievät meitä kauemmaksi hyvinvointiyhteiskunnasta ja huonontavat merkittävästi palveluiden ja tuotteiden laatua. Ehkä tähän joku päivä vielä herätään.

Iltapäivän syvämietteitä!

Palataan.